Ukrajinský premiér pozval pozorovateľov EÚ na odvolací proces s Tymošenkovou

15.05.2012 Celý región

Brusel 15. mája (TASR) - Ukrajinský premiér Mykola Azarov vyjadril dnes ochotu pozvať pozorovateľov Európskej únie na odvolací proces s opozičnou líderkou Juliou Tymošenkovou. Odmietol pritom tvrdenia Bruselu o údajnom politickom stíhaní bývalej predsedníčky vlády.

"Všetci sú si rovní pred zákonom, vrátane bývalej premiérky. V našej krajine nikto nečelí politickej perzekúcii," vyhlásil Azarov po rokovaní s predstaviteľmi EÚ v Bruseli.

Podľa jeho slov Tymošenková dokázateľne porušila zákon pri podpisovaní nevýhodnej zmluvy o dodávkach plynu s Ruskom, čím spôsobila Ukrajine obrovské ekonomické straty.

Azarov vyjadril ochotu pozvať pozorovateľov justičných orgánov EÚ, aby dohliadli na zákonný priebeh odvolacieho konania s Tymošenkovou.

Kyjevský súd začal dnes prerokúvať odvolanie expremiérky voči vlaňajšiemu verdiktu, ktorým ju odsúdili na sedem rokov väzenia pre obvinenia zo zneužitia právomocí. Politička argumentuje chybami v súdnom konaní a chce dosiahnuť zrušenie rozsudku.

Na žiadosť prokuratúry dnes sudca rozhodol o odročení pojednávania na 26. júna. Odsúdená sa totiž nemohla dostaviť na súd, keďže sa v súčasnosti lieči v nemocnici vo východoukrajinskom Charkove, kde je aj väznená.
 

Vyberte región